Erik Yetiştiriciliği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Erik Yetiştiriciliği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Erik, dünya genelinde pek çok çeşidi ve rengi bulunan bir meyvedir. 2000'den fazla erik çeşidi bulunmaktadır. Erik, lif bakımından en zengin meyvelerden biridir ve antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan önemli besinler içerir. Yüksek oranda C vitamini içeren erik, hastalıklara karşı direncimizi artırır. Ayrıca, A, K ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Erik, demir mineralinin vücut tarafından emilimini artırarak demir eksikliğine karşı koruma sağlar. Sarı ve kırmızı kabuklu erikler, yeşil eriklere göre daha fazla antioksidan içerir. Özellikle koyu kabuklu erikler, yaban mersini kadar etkili bir antioksidan kaynağı olarak görülmektedir. Yüksek miktarda C vitamini içeren bu meyve, kalp ritmi düzensizlikleri ve çocuklarda büyüme sorunlarına iyi gelir. Besin lifi bakımından zengin olduğu için kronik kabızlık çekenler için önerilir ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli olarak tüketilmelidir. Erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali, gıdalar yoluyla kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesi için önemlidir. Erikler, üç ana türe ayrılmaktadır: Can erikleri, Japon erikleri ve Avrupa erikleri. Can erikleri sofralık olarak kullanılırken, Japon erikleri reçel, meyve suyu ve marmelat yapımında kullanılır. Avrupa erikleri ise kurutulmalık ve sofralık olarak tüketilir.

Erik Yetiştiriciliği Yapmak

Erik yetiştiriciliği yapanlar için eriklerin toprak bakımından orta derecede seçici olduğunu belirtmek gerekir. Saçak köklü oldukları için az derin topraklarda da yetiştirilebilirler. Can erikleri, çeşitli topraklarda kolaylıkla yetişir. Fakir, kuru ve kireçli topraklarda olduğu gibi nemli topraklarda da iyi sonuç verirler. Erik, kireçli topraklara daha iyi dayanır. Japon erikleri için en uygun topraklar humuslu, besin maddelerince zengin, nemli ve sıcak olmalıdır. Ağır topraklarda Avrupa erikleri, Japon eriklerine göre daha iyi sonuç verir.

Erik Bahçesi Kurma

Erik yetiştirmek için dikim şekli ve zamanı çok önemlidir. Verimli çeşitlerle bahçe kurulacaksa, her çeşit blok şeklinde yerleştirilmelidir. Bloklarda sıra sayısı arazi büyüklüğüne ve ekonomik şartlara göre belirlenir. Kendine kısmen verimli veya kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacaksa, çeşitlerin birbirini tozlayacak şekilde dikilmesi gerekmektedir. Pazara uygun bir çeşidin tozlayıcı olarak kullanılması gerekmektedir. 2 sıra ana çeşide 1 sıra tozlayıcı yeterli olacaktır. Aksi halde, ana bölgelerde dikim ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır.

Erik Yetiştirme İklimi Nasıl Olmalı?

Her erik türünün iklim istekleri farklıdır. Can erikleri ılıman iklimleri severken, Avrupa erikleri kışı daha soğuk geçen hava koşullarını tercih eder. Japon erikleri ise kışı soğuk geçmeyen ılıman veya sıcak ılıman iklimlerde en uygun şekilde yetişir. Birçok meyve türünde olduğu gibi, erik ağaçlarının da kışın dinlenme dönemi vardır. 2-2,5 santigrat derecenin altında belli bir süre soğumaya ihtiyaç duyarlar. Bu süre can eriklerinde 450-500 saat, Japon eriklerinde 600 saat, Avrupa eriklerinde ise 1000 saatin üzerindedir. Eriklerde soğuğa ve dona hassasiyet, çiçeklenme ve genç meyve döneminde artar. Bu nedenle, erken çiçek açan can ve Japon eriklerinin kış ve bahar donlarının sık olduğu bölgelerde yetiştirilmesi sakıncalıdır. Genç erik meyveleri soğuğa fazla dayanmaz.

Erik Fidanı Dikimi

Erik fidanı dikmek için önce toprak bakımı önemlidir. Erik bahçesi kurulacak arazinin dikiminden 1-2 ay önce derin olarak sürülmesi gerekmektedir. Drenaj sorunu varsa, drenaj kanalları açılmalıdır. Tesviye edilen arazide fidan dikim yerleri işaretlenir ve 60x60 cm boyutunda çukurlar açılır. Çukurların genişlik ve derinliği 50 cm'den az olmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erik Kaç Kalori?

Erik Kaç Kalori?

Erik Mevsimi Ne Zaman?

Erik Mevsimi Ne Zaman?

Popüler İçerikler

Erik Nasıl Kurutulur?

Erik Nasıl Kurutulur?

Haber Bülteni