Papaz Erik

Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için bu lakabı almıştır. Ağaçları orta diklikte, geniş ve hızla gelişen bir ağaçtır. Dalları sık olmasına rağmen orta derecede verimli bir meyvedir. Dışının tozlanması gerekmektedir. Bazı yıllar ilk bahar aylarında kış etkisi görüldüğü taktirde dondan etkilenir.
Orta irilikte olan papaz eriği yuvarlak formda karın bölgesi diye adlandırdığımız orta kısım çizgisi belirgindir. Kabuk rengi dışında bulunan tozlama sayesinde koyu parlak yeşil renktedir. Papaz eriği gevrek ve sulu bir meyvedir. Çekirdek kısmı eriğin et diye adlandırdığımız kısımla birleşiktir. Papaz eriği yetişkin olgunluğa oluştuğun da toplanmadığı zaman dış rengi kırmızıya döner ve kırmızı erik olur. Genellikle papaz eriğini yeşil renkte tüketilir.

Papaz eriği ağacının budamasını gübrelemesini zamanında iyi bir şekilde yaparsanız veriminiz daha çok artar. Bakımını ne kadar güzel yaparsanız meyve verimi daha çok olur ve meyvenin ağırlığı rengi sululuğu daha iyi olur. İyi bakılan ağaçlar da meyve ağırlığı 34 ile 36 gram arasında değişir. Boyu sapsız 32 ile 34 santimetre arasında olur. Mayısın ayının 2. Haftası itibariyle hasat mevsimi başlar. Bazen bir ya da iki hafta değişiklikler olabilir mevsim şartlarından dolayı, meyveyi don vurmasından da kaynaklanır.
21.01.2024 12:09:16
Papaz Erik ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Papaz Erik Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Papaz Erik"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Erik Çeşitleri

Erik çeşitleri, üretim ölçüsü açısından katı çekirdekli meyveler içinde kayısı ve şeftaliden ardından 3. Sırada bulunan eriklere ilişkin, ülkemizde 5 fa...
Devamını Oku

Erik Mevsimi

Erik Mevsimi, Erik soğuk ılıman iklim bölgelerinde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik türleri, subtrobik iklim bölgesinde yetişme alanı bulmaktadı...
Devamını Oku

Erik Suyu

Erik suyu, ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen bir meyve suyudur. Her mevsimde kolay kolay bulunamayan erik suyunun lezzeti neredeyse en güzel meyve su...
Devamını Oku

Erik Aşısı

Erik Aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniktir. Erik aşısında en önemli hareketlerden biri aşı ...
Devamını Oku

Erik Nasıl Kurutulur

Erik Nasıl Kurutulur, Yaz mevsimlerinde soframızı süsleyen erik mevsimi bittikten sonra sırasını kuru eriğe bırakır. Taze eriğin yerini tutmaz belki ama kuru...
Devamını Oku

Güvem Eriği

Güvem eriği, halk arasında çok farklı isimlerle yer almaktadır. Piyasada çoban üzümü, göğem, güven ya da çakal eriği olarak da biliniyor. Güvem eriği genelli...
Devamını Oku

Kırmızı Erik

Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesind...
Devamını Oku

Erik Ağacı

Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanma...
Devamını Oku

Erik Budama

Erik Budama, Erik prunus domestica Latince adıyla bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri daha...
Devamını Oku

Erik

Erik; meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır...
Devamını Oku

Japon Eriği

Japon Eriği; Son yıllarda dikimi ve tüketimi yükselen Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim yeri buldu. Japon eriği geniş çeşitleri ...
Devamını Oku

Kara Erik

Kara erik, aslında ülkemizde çok sıcak ve kurak bölgeler hariç hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Oldukça farklı çeşitlerde bulunabilen erikler ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, diğer turşu türleri gibi kış geldiğinde severek tüketeceğiniz bir turşu çeşididir. Yaz aylarında küçük büyük herkesin sevdiği yeşil erikle dile...
Devamını Oku

Malta Eriği

Malta Eriği, Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan malta eriği diğer adıyla (Yeni dünya) meyvesinin kalp dostu olduğunu bil...
Devamını Oku

Erik Pestili

Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli ...
Devamını Oku

Can Erik

Can Erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini...
Devamını Oku

Erik Tohumu

Erik tohumu, Prunus cerasifera (Yeşil erikler-Can erikler), P. Salicina (Japon erikleri) ve P. Domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır....
Devamını Oku

Mürdüm Eriği

Mürdüm Eriği, içerdiği vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ağaçta yetişir sert kabukludur. Mürdüm eriğin...
Devamını Oku

Erik Kaç Kalori?

Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görmez canım...
Devamını Oku

Erik Diyeti

Erik Diyeti, Baharın en güzel meyvelerinden olan erik diyetisyenlerin önermiş olduğu besinlerden olmaktadır. Son zamanlarda sıklıkla diyet listelerinde ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024