Erik Budama

Erik Budama, Erik prunus domestica Latince adıyla bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri daha fazla Kafkasya ve Hazar Deniz'i etrafında dünyaya yayıldığı bilinir. Erik, Romalıların Doğu'ya yaptıkları seferlerle Avrupa ülkelerine ve oradan da Amerika'ya erik ağacını götürmüşlerdir.
Kültür çeşitlerini oluşturan erik ağacı doğu erik türlerinin ithaliyle bu ülkelerdeki yerli yabani erikler arasında çok sayıda melezler yapılmıştır ve erik çeşitlerinin sayısı daha da artış göstermiştir. Erik çeşitleri genel olarak pratikte olgunluk zamanlarına göre erkenci, orta mevsim ve geçci, kullanılma şekline göre de sofralık, kurutmalık ve mutfaklık olarak ayrılmaktadır. Bu ayırma da hiç şüphesiz birçok amaçlar için kullanıma elverişli olanlar daha çok önem kazanmıştır. Erik yetiştiriciliği kaliteli ve bol ürün alabilmek amacıyla toprak işlenmesi, sulanması, gübrelenmesi gibi tedbirlerin yanı sıra her yıl erik budama işleminin de yapılması zorunludur.

Budama işlemi yapılmayan erik ağaçlarında;
  • Taç düzensiz gelişmektedir,
  • Fazla verim nedeniyle dallar kırılmaktadır,
  • Küçük ve kalitesiz erik meydana gelir,
  • Sık dallanma sonucunda iç kısımdaki dallar ışık alamaz hale gelir,
  • Kısa zaman içerisinde verimde azalma olur
  • Erik ağacında periyodisite yani ürün bir yıl var ve bir yıl yok şeklinde olur.
Bu nedenlerden dolayı erik budama işlemi meyvecilikte karlılık oranını artırmak amacıyla yapılması gereken en önemli bakım tedbiridir.
Erik ağaçlarında budama işlemi, dal kesme yapılması, dal eğme işlemi, dal seyreltme işlemi, uç alma ve dalların açı genişletme işlemi ya da açı daraltılması gibi işlemlere erik budama adı verilmektedir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlardan dolayı yapılır. Fidan dikim sırasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlama için, ağaçlara istenilen şeklin verilmesi için, şekli oluşturulan ve verime gelen ağaçlarda verilmiş şekli koruması için, ağaçlarda meyve verimiyle sürgün oluşumunu dengelemek için, dal çıkarmayla meyve seyreltmesi yapmak amacıyla, periyodisitenin etkisini azaltmak için, iyi bir taçlandırma yapılarak ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmanın iyi olmasını sağlayarak bu kısımlardan da iyi meyve almak için, dal kırılmasını ve dal sarkmasını azaltma için erik budama işlemi yapılmaktadır.

Erik Budama Ne Zaman Yapılır?


Erik ağaçlarında budama işlemi, genel olarak kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılmaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği yerlerde budama işlemi sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren yapılmaktadır. Kış sonuna doğru ağaçlar uyanıncaya kadar erik ağacı budama işlemi devam eder. Erik ağaçlarında budama işlemi, ağaçların kaliteli çiçek açmasını ve kaliteli meyve vermesini etkilemektedir. Genç erik ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan halinde dikilmektedir. İlk yıllarda, gövdeden çıkan yan dallara karışılmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenmektedir. Erik ağaçları kısa boyları ve kısa dallı olması erken ve bol meyve verimini etkilemektedir. Erik ağacında gençleştirme budaması yapılması erik ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni taç teşkil oluşturması için yapılmaktadır. Bu şekilde erik ağacında verim yeniden arttırılacağı gibi ağaçta oluşan meyvelerin kalitesi de yükseltilmiş olacaktır. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş olan erik ağaçlarında gençleştirme budaması gerçekleşmez. Gençleştirme budamasında erik ağacı budamaya karşı dayanıklılığı da göz önünde bulundurulmaktadır. Gençleştirme budaması ilk olarak kurumuş olan dallarda, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallarda uygulanır. Geri kalan dallara ise kısaltma budaması yapılmaktadır. Bu şekilde erik ağacının tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin oluşumu sağlanmış olur. Bazı erik ağaçlarında, budama yapılması sonucu olarak, çift katlı bir taç oluşmaktadır.
20.01.2024 07:30:38
Erik Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Erik Budama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Erik Budama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Erik Çeşitleri

Erik çeşitleri, üretim ölçüsü açısından katı çekirdekli meyveler içinde kayısı ve şeftaliden ardından 3. Sırada bulunan eriklere ilişkin, ülkemizde 5 fa...
Devamını Oku

Erik Mevsimi

Erik Mevsimi, Erik soğuk ılıman iklim bölgelerinde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik türleri, subtrobik iklim bölgesinde yetişme alanı bulmaktadı...
Devamını Oku

Erik Suyu

Erik suyu, ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen bir meyve suyudur. Her mevsimde kolay kolay bulunamayan erik suyunun lezzeti neredeyse en güzel meyve su...
Devamını Oku

Erik Aşısı

Erik Aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniktir. Erik aşısında en önemli hareketlerden biri aşı ...
Devamını Oku

Erik Nasıl Kurutulur

Erik Nasıl Kurutulur, Yaz mevsimlerinde soframızı süsleyen erik mevsimi bittikten sonra sırasını kuru eriğe bırakır. Taze eriğin yerini tutmaz belki ama kuru...
Devamını Oku

Güvem Eriği

Güvem eriği, halk arasında çok farklı isimlerle yer almaktadır. Piyasada çoban üzümü, göğem, güven ya da çakal eriği olarak da biliniyor. Güvem eriği genelli...
Devamını Oku

Kırmızı Erik

Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesind...
Devamını Oku

Papaz Erik

Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için b...
Devamını Oku

Erik Ağacı

Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanma...
Devamını Oku

Erik

Erik; meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır...
Devamını Oku

Japon Eriği

Japon Eriği; Son yıllarda dikimi ve tüketimi yükselen Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim yeri buldu. Japon eriği geniş çeşitleri ...
Devamını Oku

Kara Erik

Kara erik, aslında ülkemizde çok sıcak ve kurak bölgeler hariç hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Oldukça farklı çeşitlerde bulunabilen erikler ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, diğer turşu türleri gibi kış geldiğinde severek tüketeceğiniz bir turşu çeşididir. Yaz aylarında küçük büyük herkesin sevdiği yeşil erikle dile...
Devamını Oku

Malta Eriği

Malta Eriği, Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan malta eriği diğer adıyla (Yeni dünya) meyvesinin kalp dostu olduğunu bil...
Devamını Oku

Erik Pestili

Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli ...
Devamını Oku

Can Erik

Can Erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini...
Devamını Oku

Erik Tohumu

Erik tohumu, Prunus cerasifera (Yeşil erikler-Can erikler), P. Salicina (Japon erikleri) ve P. Domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır....
Devamını Oku

Mürdüm Eriği

Mürdüm Eriği, içerdiği vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ağaçta yetişir sert kabukludur. Mürdüm eriğin...
Devamını Oku

Erik Kaç Kalori?

Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görmez canım...
Devamını Oku

Erik Diyeti

Erik Diyeti, Baharın en güzel meyvelerinden olan erik diyetisyenlerin önermiş olduğu besinlerden olmaktadır. Son zamanlarda sıklıkla diyet listelerinde ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024