Erik

Erik; meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye'de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok kurak yerleri haricinde her bölgede yetişmektedir. Ana vatanı Anadolu olan erikler göçler ile Dünyanın farklı bölgelerine gitmiş ve burada yetişmeye devam etmiştir.
Türkiye'de 200'ün üstünde çeşidi bulunmaktadır. Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçlar, küçük boylu ağaçlar ve çalı şeklinde bulunmaktadır. Erik ağacı çeşitli toprak tipinde yetişmek ile en iyi olarak besin maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri kadar nemli, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişmektedirler. Kültür erik çeşitleri çelik ve aşı ile üretilmektedirler. Fidanlıklarda en çok durgun göz aşısı kullanılmaktadır. Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilmektedir. Çekirdekten yetişen erik, hangi cinsten olursa olsun, ilk olarak yaban eriği olmaktadırlar. Bu fidanlara iyi cinsten aşı yapılarak istenilen cins erik ağacı elde edilmektedir. Erik ağacı 5-6 yaşına gelince yemiş verirler. İyi bakılırsa her ağaçtan yılda 40 kilo kadar erik alınabilmektedir. Bir erik ağacı 35-40 yıl kadar yaşayabilmektedir. İlk çıkan çakal eriğidir. Daha sonra sert, sulu ve iri olan can eriği çıkmaktadır. Bu tür de ekşidir. Yaza doğru papaz, mürdüm, tatlı üryani eriği çıkmaktadır.

Erik, içerisinde şekerler ve organik asitler bulunmaktadır.
Meyve olarak yenmektedir. Kurutularak pestili yapılmakta, kaynatılarak da hoşaf suyu ve posası sofralarımızda yer almaktadır. Bazı bölgeler de reçeline kahvaltı sofralarında görmek mümkündür. Erik bol miktarda B vitamini içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. 100 gram taze eriğin içerisinde 66 kalori, 17.8 gram karbonhidrat, 299 miligram potasyum, 17 miligram fosfor, 2 miligram sodyum, 18 miligram potasyum, 0.5 miligram demir, 0.4 miligram lif içermektedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminlerini de içerisinde barındırmaktadır. Erik vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu gideren kişinin sinirlerini sakinleştirmeye yardımcı olan kansızlığa iyi gelen bu besin sindirim sistemine de faydalıdır. İştah açıcı özelliğinin yanı sıra hazmı kolaylaştırmaktadır. İdrar söktürücü bulunmak ile beraber, içerisinde meyve şekerleri, selüloz bolca bulunduğu için perhiz yapanlar ile kabızlık çekenlere tavsiye edilmektedir. Bu arada, romatizmal hastalıklarda, tansiyon yüksekliğinde, damla hastalığında, böbrek iltihabı olan kişilere pişmiş olarak verilmesi uygun olmaktadır. Bağırsak yumuşatıcı, müshil olarak kullanılmak üzere kaynatılırken suya temiz bir bez içinde 5-10 gram kadar sinameki konulması yaygın bir usuldür. Ayrıca hamilelik döneminde çok sık aş erilen yiyecekler arasındadır. Ağacının yaprakları kaynatılıp suyu ile gargara yapılması bademcik iltihaplarına fayda sağlamaktadır.
19.01.2024 02:45:37
Erik ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Erik Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

5 Yorum Yapılmış "Erik"
Erik çok güzel bişi dir
şerif . 01.02.2021 16:41:23
Erik çok güzel bişidir
şerif . 30.01.2021 20:11:13
Erik yem çok güzel
şerif . 30.01.2021 15:19:36
Erik yemek çok güzel bişidir
şerif . 23.01.2021 11:44:28
Erik görmek erik bizim her şeyimiz erik yemek erik yerken çok mutluyuz çok severiz biz çok güzel erik lerimiz bizim
şerif . 19.01.2021 09:29:44

Erik Çeşitleri

Erik çeşitleri, üretim ölçüsü açısından katı çekirdekli meyveler içinde kayısı ve şeftaliden ardından 3. Sırada bulunan eriklere ilişkin, ülkemizde 5 fa...
Devamını Oku

Erik Mevsimi

Erik Mevsimi, Erik soğuk ılıman iklim bölgelerinde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik türleri, subtrobik iklim bölgesinde yetişme alanı bulmaktadı...
Devamını Oku

Erik Suyu

Erik suyu, ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen bir meyve suyudur. Her mevsimde kolay kolay bulunamayan erik suyunun lezzeti neredeyse en güzel meyve su...
Devamını Oku

Erik Aşısı

Erik Aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniktir. Erik aşısında en önemli hareketlerden biri aşı ...
Devamını Oku

Erik Nasıl Kurutulur

Erik Nasıl Kurutulur, Yaz mevsimlerinde soframızı süsleyen erik mevsimi bittikten sonra sırasını kuru eriğe bırakır. Taze eriğin yerini tutmaz belki ama kuru...
Devamını Oku

Güvem Eriği

Güvem eriği, halk arasında çok farklı isimlerle yer almaktadır. Piyasada çoban üzümü, göğem, güven ya da çakal eriği olarak da biliniyor. Güvem eriği genelli...
Devamını Oku

Kırmızı Erik

Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesind...
Devamını Oku

Papaz Erik

Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için b...
Devamını Oku

Erik Ağacı

Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanma...
Devamını Oku

Erik Budama

Erik Budama, Erik prunus domestica Latince adıyla bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri daha...
Devamını Oku

Japon Eriği

Japon Eriği; Son yıllarda dikimi ve tüketimi yükselen Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim yeri buldu. Japon eriği geniş çeşitleri ...
Devamını Oku

Kara Erik

Kara erik, aslında ülkemizde çok sıcak ve kurak bölgeler hariç hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Oldukça farklı çeşitlerde bulunabilen erikler ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, diğer turşu türleri gibi kış geldiğinde severek tüketeceğiniz bir turşu çeşididir. Yaz aylarında küçük büyük herkesin sevdiği yeşil erikle dile...
Devamını Oku

Malta Eriği

Malta Eriği, Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan malta eriği diğer adıyla (Yeni dünya) meyvesinin kalp dostu olduğunu bil...
Devamını Oku

Erik Pestili

Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli ...
Devamını Oku

Can Erik

Can Erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini...
Devamını Oku

Erik Tohumu

Erik tohumu, Prunus cerasifera (Yeşil erikler-Can erikler), P. Salicina (Japon erikleri) ve P. Domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır....
Devamını Oku

Mürdüm Eriği

Mürdüm Eriği, içerdiği vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ağaçta yetişir sert kabukludur. Mürdüm eriğin...
Devamını Oku

Erik Kaç Kalori?

Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görmez canım...
Devamını Oku

Erik Diyeti

Erik Diyeti, Baharın en güzel meyvelerinden olan erik diyetisyenlerin önermiş olduğu besinlerden olmaktadır. Son zamanlarda sıklıkla diyet listelerinde ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024