Erik Tohumu

Erik tohumu, Prunus cerasifera (Yeşil erikler-Can erikler), P. Salicina (Japon erikleri) ve P. Domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içerisinde can erikleri sofralık ve anaçlık model, Japon erikleri sofralık ve teknolojik (Reçel, meyve suyu, marmelat vb.) model, Avrupa erikleri ise kurutmalık ve sofralık model tüketilmeye uygundur.

İklim ihtiyaçları


Erik türlerinin abuhava istekleri birbirinden ayrıdır. Can erikleri ılıman; Avrupa erikleri kışı ek olarak sıcak durumda olan olmamış geçtiğimiz, sıcak durumda olan olmamış ılıman; Japon erikleri ise kışı sıcak durumda olan olmamış son bulmayan ılıman ya da sıcak durumda olan ılıman iklimlerde en uyumlu olarak yetişirler. Çoğu meyve türlerinde meydana geldiği benzeri erik ağaçlarının da kış mevsiminde dinlenme çağında + 7-2 santigrat derecenin alt kısmında belirli bir zaman üşüme gereksinimleri vardır. Bu zaman can erikleri için 450-500, Japon erikleri 600 saat, Avrupa erikleri ise 1000 saatin üzerindedir. Eriklerde soğuğa ve dona duyarlık çiçeklenme ve çocuk meyve çağında artar. Bu sebeple erken çiçek açan Can ve Japon eriklerinin kış ve ilkbahar donlarının sık sık meydana geldiği bölgelerde yetiştirilmesi mahzurludur. Çocuk meyvelerin soğuğa dayanıklılığı çok yetersizdir. Açmış çiçeklerin -2- 2 ile 0-6 santigrat dereceye dayanabildikleri takdirde, çocuk meyveler 1,1-0,6 santigrat derecede kayıp görmektedir.

Toprak gereksinimleri


Erikler toprak açısından ortada derecede seçicidir.
Saçak köklü olduklarından daha az derince topraklarda yetişebilirler. Can erikleri farklı topraklara kolaylıkla uyar. Yoksul, kuru ve kireçli topraklarda meydana geldiği benzeri nemli topraklarda da iyi netice verir. Şeftaliye rağmen kireçli topraklara ek olarak iyi dayanırlar. Japon erikleri amaçlı en uyumlu topraklar humuslu, besin maddelerince servet sahibi durumda olan, nemli ve sıcak durumda olan topraklardır. Zor topraklarda Avrupa erikleri Japon eriklerine yönelik ek olarak iyi netice verirler. En uyumlu toprak pH'ı 6,5'tur.

Bahçelerini kurmak


Dikim şekli ve zamanı: Kendine randımanlı çeşitlerle bahçe kurulacağı vakit her çeşit blok olarak yerleştirilmelidir. Bloklarda sıra sayısı arazi büyüklüğüne ve uyumlu fiyat koşullara yönelik saptanır. Kendine kısmi olarak randımanlı ya da kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacaksa çeşitlerin birbirini tozlayacak olarak dikilmesi gereklidir. Pazara uyumlu bir çeşidin tozlayıcı model kullanılması halinde, 2 sıra anne çeşide bir sıra tozlayıcı yeterlidir. Tersi takdirde 8 anne ağaca bir tozlayıcı gereklidir. Kışı ılık geçtiğimiz ve sık sık yağışlı olmamış bölgelerde fidanlar aralık ayından ilkbahara denli dikilir. Kışı sıcak durumda olan olmamış ve yağışlı durumda olan bölgelerde ise dikim ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır.

Dikim aralığı: Kapama erik bahçelerinde kare ya da üçgen dikim şekli uygundur. Öbür meyve türleri ile anlaşılmaz yetiştirilebilecek ya da ziraatı yapılacaksa dikdörtgen dikim seçim edilir. Erikler 5X5 ya da 6X5 aralıklarla dikilir.

Fidan dikimi: Erik bahçesi kurulacağı bildirilen arazi dikimden 1-2 ay öncesinde derin model sürülür, drenaj problemi varsa drenaj kanalı açılıp, tesviyesi yapılır. Tesviyesi yapılan arazide fidan dikim yerleri işaretlenir. 60X60 cm boyutunda çukurlar açılır. Çukurların genişliği ve derinlikleri 50 cm ölçüsünden daha az olmamalı. Dikimden öncesinde fidanlara kök tuvaleti yapılır. Sık kökler kesilip atılır.
20.01.2024 03:47:09
Erik Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Erik Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Erik Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Erik Çeşitleri

Erik çeşitleri, üretim ölçüsü açısından katı çekirdekli meyveler içinde kayısı ve şeftaliden ardından 3. Sırada bulunan eriklere ilişkin, ülkemizde 5 fa...
Devamını Oku

Erik Mevsimi

Erik Mevsimi, Erik soğuk ılıman iklim bölgelerinde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik türleri, subtrobik iklim bölgesinde yetişme alanı bulmaktadı...
Devamını Oku

Erik Suyu

Erik suyu, ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen bir meyve suyudur. Her mevsimde kolay kolay bulunamayan erik suyunun lezzeti neredeyse en güzel meyve su...
Devamını Oku

Erik Aşısı

Erik Aşısı, kaliteli erik üretiminde ve istenilen erik çeşidinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniktir. Erik aşısında en önemli hareketlerden biri aşı ...
Devamını Oku

Erik Nasıl Kurutulur

Erik Nasıl Kurutulur, Yaz mevsimlerinde soframızı süsleyen erik mevsimi bittikten sonra sırasını kuru eriğe bırakır. Taze eriğin yerini tutmaz belki ama kuru...
Devamını Oku

Güvem Eriği

Güvem eriği, halk arasında çok farklı isimlerle yer almaktadır. Piyasada çoban üzümü, göğem, güven ya da çakal eriği olarak da biliniyor. Güvem eriği genelli...
Devamını Oku

Kırmızı Erik

Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesind...
Devamını Oku

Papaz Erik

Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için b...
Devamını Oku

Erik Ağacı

Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanma...
Devamını Oku

Erik Budama

Erik Budama, Erik prunus domestica Latince adıyla bilinen gülgiller familyasına ait bir meyve türü olarak bilinmektedir. Prunus domestica meyveleri daha...
Devamını Oku

Erik

Erik; meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır...
Devamını Oku

Japon Eriği

Japon Eriği; Son yıllarda dikimi ve tüketimi yükselen Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim yeri buldu. Japon eriği geniş çeşitleri ...
Devamını Oku

Kara Erik

Kara erik, aslında ülkemizde çok sıcak ve kurak bölgeler hariç hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Oldukça farklı çeşitlerde bulunabilen erikler ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, diğer turşu türleri gibi kış geldiğinde severek tüketeceğiniz bir turşu çeşididir. Yaz aylarında küçük büyük herkesin sevdiği yeşil erikle dile...
Devamını Oku

Malta Eriği

Malta Eriği, Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan malta eriği diğer adıyla (Yeni dünya) meyvesinin kalp dostu olduğunu bil...
Devamını Oku

Erik Pestili

Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli ...
Devamını Oku

Can Erik

Can Erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini...
Devamını Oku

Mürdüm Eriği

Mürdüm Eriği, içerdiği vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ağaçta yetişir sert kabukludur. Mürdüm eriğin...
Devamını Oku

Erik Kaç Kalori?

Erik Kaç Kalori, bizim vazgeçilmeyen lezzetler dünyasınında yer alan bir meyve türüdür. Her ne kadar tadı ekşi de olsa evet biz bu meyveyi görür görmez canım...
Devamını Oku

Erik Diyeti

Erik Diyeti, Baharın en güzel meyvelerinden olan erik diyetisyenlerin önermiş olduğu besinlerden olmaktadır. Son zamanlarda sıklıkla diyet listelerinde ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Erik Çeşitleri
Erik Mevsimi
Erik Suyu
Erik Aşısı
Erik Nasıl Kurutulur
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024