Erik Ağacı
Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanmakta farklı bir zevk verir. Fakat benim ilgimi hep erikten daha çok erik ağacı çeker ve size erik ağacından bahsetmek istiyorum.
Erik ağacı; gülgiller familyasında yer alan, meyve üreten ağaçlar arasında yer almaktadır.
Genel olarak Doğu ve Güneydoğu, Anadolu bölgelerin denin kurak bölgeleri hariç ülkemizin her yerin de yetişebilir. Bunun gibi erik ağacının yaprakları da küçük ya da büyük, kenarları dişli ve renkli olarak çeşitlilik gösterebilir. Meyvesi de çeşitli renkler de sulu, mayhoş ya da tatlı ve ortasında çekirdeği bulunur. İlkbaharda çıkıp taze meyve olarak tüketilir. Bazen kurutularak kuru yemiş olarak tüketilir, bazen de komposto veya meyve suyu, pekmez, reçel yapılarak tüketilir.
Erik fidanının üretimi nasıl yapılır?
Başta olmak üzere erik en iyi kendi çöğürleri de yetiştirilir. Üreticilerden çeşidi belli, sağlıklı fidanlar elde edinilmelidir. Bu fidanları 5m. Aralık'la ve 50 cm. Derinlik ve genişlikteki çukurlara dikilmelidir. Hemen ardından da rüzgârın estiği yöne herek çakıp fidanı hereğe bağlamalıyız.
Ağacın yetiştirilmesi- İklim isteği: can erikleri, kışı, soğuk ya da sıcak ılıman zamanları sever. Japon erikleri ise kışı soğuk geçmeyen ılıman ya da sıcak ılıman, Avrupa erikleri de kışı daha soğuk geçen yerleri severler.
- Toprak isteği: Erik ağaçları toprak bakımından orta seçicilikte olan bitki türlerindendir. Fakat can erikleri, nemli topraklarda daha iyi sonuç verir. Erik ağaçlarının toprak pH değeri 6.5 olmalıdır.
- Toprak işleme: Yağışları bol olan yerlerde erik ağaçlarının altıda ve çevrelerinde biten yabani otlar bırakılır, fakat boyları sık sık kesilerek kısaltılır. Yağışı az olan yerlerde ise yabani otlar temizlenir.
- Sulama: Yağışı bol olan yerlerde erik ağaçları sulamadan yetiştirilebilir. Az yağışlı ve sıcak yerlerde ise 8- 12 günde bir sulama yapılmalıdır.
- Gübreleme: Topraktaki besi maddesinin durumuna, toprağı cinsine ve alınan ürün miktarına göre gübrenin miktarına karar verilir.
- Budama: Erik ağaçlarını iyi tanıyan kişiler tarafından, düzenli olarak şekil ve ürün budamaları yapılır.
- Hasat: Erik içi en iyi hasat zamanı meyvelerin, irileştiği, rengini ve tadını aldıkları zamandır.
21.01.2024 03:44:06
Erik Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|