Yeşil erik, besin lifi açısından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücuda koruma sağlar ve yüksek oranda C vitamini içeren yeşil erik hastalıklara karşı direnci arttırır. Düşük kalori değeri olan yeşil erik diyet listelerinin vazgeçilmez meyvelerinden biri olmasını sağlar. Yeşil erik aynı zamanda A vitamini, K vitamini ve C vitaminleri açısından oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Yeşil eriğin bir diğer önemli faydası da gıdalar aracılığıyla alınan demir mineralinin vücut tarafından emiliminin artmasıyla demir eksikliğine karşı koruma sağlamasıdır.
Yeşil Erik Faydaları ve Besin Değeri
Yeşil Erik Antioksidan Etkisi: Yeşil erik içerisinde bulunan güçlü antioksidan maddeler hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkisine karşı koruma sağlamaktadır. Serbest radikallerin hücre yapısında meydana getirdiği hasar kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok hayati sağlık sorununa yol açtığı için yeşil eriğin antioksidan etkisi sağlık açısından oldukça önemlidir. Yapılan bir araştırmada yeşil erik antioksidan madde içerdiği belirlenmiştir. Yeşil erik yaban mersini kadar etkili bir antioksidan olarak belirlenmiştir.
Yeşil Erik Demir Emilimi: Antioksidan madde açısından zengin olması haricinde yüksek oranda C vitamini içeren yeşil erik bu özelliği sayesinde gıdalar aracılığıyla alınan demirin vücut sağlığı açısından emilimini önemli oranda artış göstermektedir. Demir eksikliği anemisinin kalp ritmi düzensizliğinde, çocuklarda büyüme probleminde, erken doğum gibi ciddi sorunlara yol açtığı düşünüldüğünde yeterli olarak C vitamini almanın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. 100 gram yeşil erik günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %16'sını karşılamaktadır.
Yeşil Erik Kolesterol: Yeşil erik, içerisinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün kontrol etmeye yardımcı olur. Yeşil erik tek başına kötü kolesterolü düşürmede yeterli değildir fakat, okside olmuş kolesterolün damar içerisinde birikimini önleyerek damar tıkanıklığında ve buna bağlı kalp hastalıklardan korunma sağlayan meyveler arasında sayılmaktadır. Yeşil erik içerisinde bulunan C vitamini aynı zamanda astım hastalığında, osteoartrit belirtisinde, kolon kanseri ve romatizma gibi hastalıklardan korunmak için kritik öneme sahip olan vitaminlerden biridir.
Yeşil Erik Makula Dejenerasyonu: Sarı nokta olarak bilinen ve görüşü önemli derecede etkileyen bir retina hastalığı olan makula dejenerasyonu özellikle 55-60 yaş üstü kişilerde görülen bir sağlık problemidir. Yapılan araştırmalarda, kalıtımsal özellikler bir yana bırakıldığı zaman daha çok erik tüketen toplumlarda bu hastalığın daha az görüldüğünü ortaya koyar. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak erik yiyenlerin erik yemeyenlere oranla sarı nokta hastalığına yakalanma riski %36 daha az olduğunu belirtmekte.
Yeşil Erik Besin Lifi: Temel olarak sebze, meyve, bakliyat ve tam tahıllı besinlerde bulunan besin lifi başta sağlıklı olarak çalışma sağlayan sindirim sistemi olmak üzere diyabet hastalığında, obezite ve kalp hastalıklarına karşı korunmamız için son derece önemlidir. Besin lifi yağ, protein ve karbonhidrat gibi sindirilmediği için direkt sindirim sistemine ulaşır ve bağırsak hareketine yardımcı olmaktadır. Besin lifi açısından zengin yeşil erik kronik kabızlık çekenlere en çok önerilen meyveler arasında olmaktadır. 100 gram yeşil erik günlük besin lifi ihtiyacının %6'sını karşılamaktadır. Normal ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli olarak yeşil erik tüketebilirsiniz.
Yeşil Erik Kemik Sağlığına Faydası: Yeşil erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali gıdalar aracılığıyla alınan kalsiyumun vücut tarafından emilmesi için önemlidir.
Yeşil Erik Kilo Kontrolü: Eğer bir diyet programı uygulayacaksanız atıştırmalık olarak yeşil erik tüketebilirsiniz. Yeşil eriğin içermiş olduğu besin lifi sayesinde sizi uzun süre tok tutar ve öğünler arası yaşanabilecek açlık krizine karşı aşırı kalorili atıştırmalıklar tüketmeden geçiştirmeye olanak sağlar.