{ "title": "Papaz Erik", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/papaz-erik.jpg", "date": "21.01.2024 12:09:16", "author": "Süleyman Bozdoğan", "article": [ { "article": "Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için bu lakabı almıştır. Ağaçları orta diklikte, geniş ve hızla gelişen bir ağaçtır. Dalları sık olmasına rağmen orta derecede verimli bir meyvedir. Dışının tozlanması gerekmektedir. Bazı yıllar ilk bahar aylarında kış etkisi görüldüğü taktirde dondan etkilenir. Orta irilikte olan papaz eriği yuvarlak formda karın bölgesi diye adlandırdığımız orta kısım çizgisi belirgindir. Kabuk rengi dışında bulunan tozlama sayesinde koyu parlak yeşil renktedir. Papaz eriği gevrek ve sulu bir meyvedir. Çekirdek kısmı eriğin et diye adlandırdığımız kısımla birleşiktir. Papaz eriği yetişkin olgunluğa oluştuğun da toplanmadığı zaman dış rengi kırmızıya döner ve kırmızı erik olur. Genellikle papaz eriğini yeşil renkte tüketilir.

Papaz eriği ağacının budamasını gübrelemesini zamanında iyi bir şekilde yaparsanız veriminiz daha çok artar. Bakımını ne kadar güzel yaparsanız meyve verimi daha çok olur ve meyvenin ağırlığı rengi sululuğu daha iyi olur. İyi bakılan ağaçlar da meyve ağırlığı 34 ile 36 gram arasında değişir. Boyu sapsız 32 ile 34 santimetre arasında olur. Mayısın ayının 2. Haftası itibariyle hasat mevsimi başlar. Bazen bir ya da iki hafta değişiklikler olabilir mevsim şartlarından dolayı, meyveyi don vurmasından da kaynaklanır.
" } ] }