{ "title": "Papaz Erik", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/papaz-erik.jpg", "date": "21.01.2024 12:09:16", "author": "Süleyman Bozdoğan", "article": [ { "article": "Papaz eriği, Anadolu bölgesi taraflarında yetişen bir erik türüdür. Halk arasında bodur erikte denilebilir bu lakabını bodur bir ağacın meyvesi olduğu için bu lakabı almıştır. Ağaçları orta diklikte, geniş ve hızla gelişen bir ağaçtır. Dalları sık olmasına rağmen orta derecede verimli bir meyvedir. Dışının tozlanması gerekmektedir. Bazı yıllar ilk bahar aylarında kış etkisi görüldüğü taktirde dondan etkilenir. Orta irilikte olan papaz eriği yuvarlak formda karın bölgesi diye adlandırdığımız orta kısım çizgisi belirgindir. Kabuk rengi dışında bulunan tozlama sayesinde koyu parlak yeşil renktedir. Papaz eriği gevrek ve sulu bir meyvedir. Çekirdek kısmı eriğin et diye adlandırdığımız kısımla birleşiktir. Papaz eriği yetişkin olgunluğa oluştuğun da toplanmadığı zaman dış rengi kırmızıya döner ve kırmızı erik olur. Genellikle papaz eriğini yeşil renkte tüketilir.