{ "title": "Mürdüm Eriği", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/murdum-erigi.jpg", "date": "21.01.2024 20:43:24", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "Mürdüm Eriği, içerdiği vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ağaçta yetişir sert kabukludur. Mürdüm eriğinin bağışıklık sisteminin güçlendirici ve vücut direncini arttırıcı etkisi vardır. Ayrıca kan yapıcı bir özelliğe sahip olması bakımından kansızlığa iyi gelir. Mürdüm eriği, bağırsakları çalıştırmaktadır. Metabolizmayı hızlandırır ve kabızlık problemine iyi gelir. Mürdüm eriğinde yüksek oranda potasyum bulunmaktadır. Kalp ve tansiyon sorunu yaşayanları için de faydalı bir meyvedir. Ayrıca mürdüm eriğinin adet düzenleyici etkisi vardır. Terletme etkisi bulunduğu için, ateşlenilen zamanlarda mürdüm eriğinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. İçinde antioksidan barındırdığı için idrar söktürücüdür. Düzenli olarak tüketildiği zaman kötü kolesterolü düşürür. Metabolizmayı hızlandırdığı için zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Kalp sağlığını korur. Kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir. İçerisindeki yüksek lif sayesinde sindirimi düzenler. Mürdüm eriğinin kalori oranı düşüktür. Bu nedenle zayıflamak isteyenlerin mürdüm eriğini tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Mürdüm eriğiyle reçel, marmelat yapılır. Mürdüm eriğinin marmelatı şu şekilde yapılır:

Mürdüm Eriği Malzemeleri
Mürdüm Eriği Nasıl Yapılır?

Erikleri tek tek yıkadıktan sonra erikleri ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini çıkartın. Tencereye erikleri koyduktan sonra üzerine suyu ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 1 saat kaynatın. Ara ara da karıştırın. İyice yumuşamaya başlayınca koyulaşan eriğin altını kapatın. Ilınmasını bekleyin. Ilındıktan sonra erikleri elekten geçirin. Eriğin bütün posası çıktıktan sonra kaynatmak için tekrar tencereye boşaltın. 20-25 dakika kadar kaynadıktan sonra içine 1,5 su bardağı şekeri ilave edin. İçine şekeri kattıktan sonra biraz daha kaynamasını bekleyin. Şeker katıldığı için dibini tutmaması için ara ara karıştırın. İstediğiniz kıvama gelince son aşama olarak limon suyunu ilave edin. Birkaç dakika kaynattıktan sonra altını kapatıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurup ağzını kapatın. Serin yerde bekletilirse daha iyi olur.

Afiyet olsun.
" } ] }