{ "title": "Malta Eriği", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/malta-erigi.jpg", "date": "19.01.2024 18:10:22", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Malta Eriği, Baharın gelişiyle birlikte koyu sarı renkli, iri çekirdekleri olan malta eriği diğer adıyla (Yeni dünya) meyvesinin kalp dostu olduğunu biliyor muydunuz? Halk arasında yeni dünya olarak bilinen malta eriği ana vatanı uzak doğu bölgesi yani Asya'nın doğusu olarak bilinmektedir. Özellikle Çin ve Japonya'da yetişme alanı bulan malta eriği meyvesi, ülkemizde ılıman bölgeler ve sahil kesimlerinde yetişme alanı bulur. Malta eriği en iyi kumlu veya killi topraklarda yetişmektedir. Daha çok aşılamayla, bazen de tohumdan üretimi yapılmaktadır. Her zaman yeşil yaprakları olan bir ağaca sahiptir. Gösterişli çiçekleri vardır. Güneşli iklime sahip olan yerleri daha çok sever. Malta eriği ağacı boyu yayılım gerçekleştiren yuvarlak tepeli bir ağaç şeklindedir. Gölgeye dayanıklı olduğunda bu durumda dikey, ince, uzun ve çelimsiz şekilde yetişir. Koyu yeşil ve meşin gibi olan yapraklarının kenar kısımları keskin, üst kısımları damarlı, alt kısımları da pas renkli ve tüylü olmaktadır. Donuk beyaz ve- santim uzunluktaki çiçekleri sonbahar mevsimi başlangıcında 10-15 santimlik başaklar halinde açılmaktadır. Çiçekleri vanilya kokusunu anımsatan bir kokuya sahiptir. Armut şeklinde olan sarı meyveleri, çok fazla donu olmayan iklimde Mart ayı ile Haziran ayı arasında fazla gruplar halinde yetişmektedir. Tam güneş alan bölgelere iyi drene edilmiş olan topraklarda dikilmesi uygun görülür. Bütün sahil kesimlerimize rahatlıkla uyum sağlamaktadır. Malta eriği ağaçları, genel olarak aşılandıktan birkaç yıl sonra meyve verimi başlar.

Malta eriği ağacı 25 yaşına kadar en yüksek verimle meyve vermektedir. 30 yaşından sonra ekonomik ömrü sona ermiş olsa da malta eriği ağacı 60 yıl kadar yaşamaktadır. Bu ağaçların odunu, çalgı aletlerinin yapımı için uygun olmaktadır. Malta eriği ağacı, tohumuyla yani çekirdeğiyle üretilebilir. Çekirdekler toprağa ekildiğinde kolayca çimlenir ve çabuk büyüme gerçekleştirir. Fakat bu yolla ağacın meyve vermesi uzun zaman almaktadır. Malta eriği ağacı, gövde çelikleri ile çoğaltılırsa da en uygun olan yöntem, aşılanma yoluyla üretiminin yapılmasıdır. Bunun içinde, malta eriği çekirdeğinden yetişen çöğürlere veya ayva veya akdiken bitkilerinin anaçlarına istenen malta eriği aşılanmaktadır.

Malta Eriği Besin Değeri

Malta eriği meyvesi, eti ve kabuğu turuncu renginin de belirttiği A vitamini deposu ve karoten yönünden oldukça zengin olan bir meyvedir. Bunun yanı sıra B vitamini ve C vitamini fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller ve şeker yönünden oldukça zengindir. Bundan dolayı diyabet hastalarının ölçülü tüketmesi gereken meyveler arasındadır.

Malta eriği ağacının yaprakları tanen içermektedir ve peklik oluşturur. Malta eriği bitki çayı olarak demlenen yaprakları oldukça faydalı bir ishal kesici etki sağlar. Bu tıbbi etkiyi sağlamak için ağacın taze veya güneş ışığı almayan havadar bir yerde kurutulan yaprakları üzerine kaynar su ilave ederek 15 dakika kadar demleyip bitki çayı hazırlanır. İshal durumunda, tehlikesiz ve etkili olan bu bitki çayı günde 3 su bardağı kadar tüketilebilir. Diyet yapan kişilerinde beslenme programlarına dahil edebileceği malta eriği, yüksek lif oranıyla kilo verme sürecine destek olan meyvedir. Kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini olanak sağlayan lifler aynı şekilde düşüşü de yavaşlattığından ani acıkma krizlerini önler. Tokluk hissinin uzun süreli olmasına olanak sağlayan lif yapısı, ağırlıklarının birkaç katı su emerek şişmektedir. Malta eriği de yüksek lif oranı sayesinde bir porsiyon tüketildiği vakit hem çok faydalı hem de düşük kalorili, uzun zaman tokluk hissi oluşturan bir öğün yerine geçer. Bundan dolayı diyet yapan kişilerin ve fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin düzenli olarak tüketmesi fayda olmaktadır. Malta eriği, göz ve cilt sağlığına önemli faydalar sağlamaktadır. Lif ve pektin yönünden de iyi bir kaynak olan malta eriği, vücut sağlığına önemli faydalar sağlar. Antioksidan etkilere sahip olan flavonoidler maddesinden dolayı hücre hasarını önler, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
" } ] }