{ "title": "Kırmızı Erik", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/kirmizi-erik.jpg", "date": "19.01.2024 17:10:36", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kırmızı erik, Türkiye'de papaz eriği, can erik, mürdüm eriği gibi çokça bilinen bir erik çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu A ve C vitaminleri sayesinde bir sağlık deposudur. Taze meyve olarak tüketilen kırmızı eriğin kurutulmuş hali de kuruyemiş olarak tüketilir ve faydalıdır. Fakat diyabet hastalarının kuru eriği fazla tüketmemeleri önerilir. Kırmızı eriğin reçeli, pekmezi, şurubu, kompostosu, marmelattı ve özel erik suyu yapılır. Erik suyunun lezzeti dışında birçok faydası vardır. Yorgunluğu giderir ve bünyeye enerji verir. Düzenli tüketildiğinde kabızlığı giderip, hazmı kolaylaştırır. Erik suyunun sinir sistemi üzerinde de etkisi vardır. Uykusuzluğa iyi gelir. Kansızlık sorunu olanların günde 10 bardak erik suyu tüketmeleri önerilir. Menopoz döneminde oluşan sağlık sorunlarına yardımcı olur. Kırmızı erikle yapılan erik suyu sindirim sistemine de olumlu katkılar sağlar. İdrar söktürür, kabızlığı önler, bu sayede basur rahatsızlığına iyi gelir. Bünyeyi temizler. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Mor ve kırmızı eriğin kabuklarının kalp sağlığına ve kansere karşı koruyucu özelliği vardır.

Kırmızı erik suyu nasıl yapılır?
Erikler yıkanır ve bir tencereye konur. Üzerine şeker ve su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Damak tadına ve sağlık sorununa göre şeker miktarı azaltılıp veya çoğaltılır. Erikler yumuşayınca limon suyu eklenir. Bir iki taşım daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır. Bir süzgeç yardımıyla erikler süzülür. Suyun şeffaf olması isteniyorsa, süzme işlemi temiz bir tülbent yardımıyla da yapılabilir. Tercihe göre erikler de ezilerek, tortusu ve çekirdekleri kalana kadar süzgeçten geçirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.

Kırmızı erik reçeli nasıl yapılır?
Erikler temizce yıkanır. 4'te ayrılıp çekirdekleri çıkarılır. Doğranmış erikler reçel yapılacak tencerenin içine konur. Üzerine toz şeker ilave edilip 4-5 saat bekletilir. Erikleri akşamdan şekere yatırıp sabah reçel yapmak bekleme için idealdir. Bekleme süresinden sonra tencere ocağa konur. Önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Eğer gerekirse tercihe göre bir miktar su eklenebilir. Kaynama esnasında oluşan köpükler bir üsten alınır. 1 saate yakın pişirilir. Reçel koyulaştığında yarım limon suyu eklenip ocaktan alınır.
" } ] }