{ "title": "Japon Eriği", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/japon-erigi.jpg", "date": "21.01.2024 06:48:24", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Japon Eriği; Son yıllarda dikimi ve tüketimi yükselen Japon grubu erikler, Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim yeri buldu. Japon eriği geniş çeşitleri ile mayıs ve ekim ayları arasında üretimi yapılarak pazara sunuluyor. Türkiye'de yetiştirilen Japon erikleri iç pazardan daha fazla ihracata gönderildiği öğrenildi. Japon erikler özellikle Rusya, Dubai, Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin meyve pazarında fazla yüksek talep görüyor. Eylül ve ekim aylarında hasadı yapılan Japon erikleri soğuk hava deposunda 60 ve 120 gün kadar bulundurularak kış aylarında iyi fiyatlara pazarlanıyor.

Üreticilere Japon eriği hakkında bilgi veren Beta Fidancılık Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Vecdi Sever, Japon erik bahçesi yapılırken, özellikle büyük plantasyonlarda iyi bir planlama ile bütün sezon üretim yapabileceğini belirtti. Sever, çeşit seçimi yapılırken imal edilecek yerdeki ilkbahar geç donlarının meydana gelebileceği tarihler dikkate alınmalıdır. Çeşit seçerken eğer mümkünse birbirini dölleyebilen ana çeşitler tercih edilmeli veya tozlayıcı çeşit minimum yüzde 25 miktarında yani her 3 sırada 1 sıra dölleyici çeşit dikilmelidir.

Günümüzde farklılaşan iklim şartlarından dolayı çiçeklenme zamanı olumsuz yönde etkilenmekte fazla yağışlı, az güneşli ya da soğuk geçen zamanlarda arılar yeterli zaman çalışamadığı için meyve tutumu az olmakta dolayısıyla verimlilik düşmektedir. Üreticilerin Japon eriğini tercih etme nedenleri ise Japon erikte çoğunlukla goble terbiye sistemi tercih edildiğini dikkat çeken Vecdi Sever, fakat son senelerde budama, terbiye, hasat, ilaçlama ve gübreleme gibi durumların daha rahat ve ekonomik olması, meyve kalite kriterlerinin ve verimin daha yüksek olmasından sebep telli terbiyeli sık dikim yöntemleri tercih edilmektedir.

Japon erik bahçelerinde trips mücadelesi baya önemlidir, çünkü trips zararı görmüş meyveler pazar değerini yitirir. Bu sebeple trips ile baş etme erikler de çiçeklenme zamanıyla başlayıp hasat zamanına kadar periyodik olarak devam etmelidir. Ziraat mühendisi olan Sever, üreticilere şu bilgileri söyledi. Tüm sert çekirdekli olan cinslerde önemli olan zararlılardan biri de fidan dip kurdudur. Japon erik bahçelerinde nisan ve ekim aylarında düzenli fidan dip kurdu temizlemesi yapılmalıdır. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede, kısmi ilaçlama, feromen tuzakları ve cezbedici katkılı yer ve çevre ilaçlamaları kombinasyonlarıyla yapılan mücadelelerden iyi neticeler alınmaktadır.

Japon erik bahçelerinde uygun olan ürünlerde hasatın ardından, 15 Temmuzu geçmeyecek biçimde ağır olmayan bir şekilde yeşil budama yapıp, kabuklu bitler ve koşnillere karşı bir uygulama yapılır. Yazın yapılan yoğun budamalar bittikten sonra bitkilerin strese girmesi ve zamklanmanın oluşması kaçınılmazdır. Budamanın ardından gelen yeni oluşan filizlerde yaprak delen, empoaska ve en önemlisi pasla mücadele edilmelidir. Japon grubu olan erikler de ayrım periyodu, yani gelecek senenin meyve gözlerinin meydana geldiği dönem 15 Temmuz ve 15 Ağustos tarihlerinde meydana gelir.

Bu tarihler arasında gübreleme, sulama gibi. İşlemler çok iyi bir biçimde yönetilirse, meyve gözü oranı ve dolayısı ile bir sonraki senenin verimliliği yükselecektir. Ayrım periyodu, ağacın kendi içerisindeki hormonları kullanarak gelecek sezon için üstündeki gözlerin hangisinin yaprak hangisinin çiçek gözü olacağına karar verdiği zamandır. Bu zamanda meyve gözü meydana gelmesinde, çinko, bor, fosfor elementleri ile deniz yosunları etkili olmaktadır.

15 Ağustos tarihi Japon erik bahçeleri için oldukça önemlidir, bu tarihin ardından ağaçları kademeli bir biçimde uykuya yatırmanız gerekmektedir. Bunun için sulama rejimimizi farklılaştırıp iki sulama arasındaki zamanı giderek yükselterek sonbahar uygulamalarınızı yaparak bitkilerinizin hazırlıklı bir biçimde kışa girmelerinizi sağlamalısınız.
" } ] }