{ "title": "Güvem Eriği", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/guvem-erigi.jpg", "date": "19.01.2024 21:56:23", "author": "Süleyman Bozdoğan", "article": [ { "article": "Güvem eriği, halk arasında çok farklı isimlerle yer almaktadır. Piyasada çoban üzümü, göğem, güven ya da çakal eriği olarak da biliniyor. Güvem eriği genellikle 3 ya da 4 metreye kadar boylanabilen beyaz renkte çiçekler açan bodur şeklinde olan bir ağaç türüdür. Çiçekler açtığı zaman çok hoş bir görüntüsü olur. Eni boyuna göre daha kalındır. Güvem eriği içerisinde organik asitler, pektin ve çeşitli şekerler sayesinde oldukça lezzetlidir. Çoğu doktorların önerdiği bir meyve türüdür çok faydalıdır. Tıbbı nitelikler taşıdığı için günümüzde birçok ilaç yapımında kullanılmaya başlanmıştır.

Güvem eriği hemoroit, kan dolaşımı problemleri, üre, sistit, ishal, şeker, böbrek ve idrar torbası üşütme ve iltihaplanması gibi hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Marmelat yapıldığında çocuklar da iştah açıcı ve büyümeyi destekleyici olarak da görülüyor. Kabızlığa da iyi geliyor çocuk ya da yetişkinler tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Piyasada çok nadir ya da bazı yerlerde satışı yapılmaktadır. Pahalı bir meyve türü değildir sadece halk arasında halen bilinmemektedir. Günümüzde Asya, Avrupa ve Afrika'nın kuzey batısına ihraç edilmektedir. Bu bölgeler de yetiştiriciliğine de başlanmıştır. Rağbet gören bir meyve türüdür. Asya ve Avrupa bölgelerin de satışı daha çoktur. Bu bölgeler de ilaç yapımın da kullanıldığı da söylenilmektedir. Bilim insanları halen bu meyvenin barındırdığı vitaminleri bulmakta ve neye iyi geldiğini keşfetmektedir.
" } ] }