{ "title": "Erik Yetiştiriciliği", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 05:00:43", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Erik yetiştiriciliği, Öncelikle eriğin pek çok türü vardır ve rengi bulunuyor. 2000'den fazla erik çeşidi vardır. Erik lifi bakımından en zengin meyvelerden biridir. Antioksidan bilesenleri ile vücudu koruyan besinler vardır. Yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi artırıyor. Erik diyet yapanlar içinde yugundur. Erik aynı zamanda A, K ve C vitaminleri için oldukça iyi bir meyvedir. Eriğin bir diğer faydası ise gıdalar yoluyla alınan demir mineralinin vücut tarafından emilimini artırıyor ve demir eksikliğine karşı koruma sağlıyor. Sarı ve kırmızı kabuklu eriklerin yeşil eriğe göre daha fazla antioksidan içeriyor. Özellikle koyu kabuklu erikler yaban mersini kadar etkili bir oksidan olarak görülüyor. Yüksek miktarda C vitamini içeren özelliği vardır. Erik kalp ritmi düzensizliği, çocuklarda büyüme sorunlarına iyi geliyor. Erik besin lifi bakımından çok zengin oldugu için kronik kabızlık çekenlere en çok önerilen meyve eriktir. Normal ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli olarak tüketebilirsiniz. Erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali gıdalar yoluyla kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesi için önemlidir. Erikler üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde can erikleri sofralık olarak kullanılır. Japon erikleri reçel, meyve suyu, marmelat olarak kullanılır. Avrupa erikleri ise kurutulmalık ve sofralık olarak yenir.

Erik yetiştiriciliği yapmak

Erik yetiştiriciliği yapanlar için eriklerin toprak bakımı orta derecede seçicidir. Saçak köklü olurlar. Erikler az derin topraklarda da yetiştirebilirler. Can erikleri çeşitli topraklarda kolaylıkla yetişir. Fakir, kuru ve kireçli topraklarda olduğu gibi nemli topraklarda da iyi sonuç veriyor. Erik kireçli topraklara daha iyi dayanır. Japon erikleri için en uygun topraklar humuslu, besin maddelerince zengin, nemli ve sıcak olması gerekiyor. Ağır topraklarda Avrupa erikleri Japon eriklerine göre daha iyi sonuç verir.

Erik bahçesi kurma

Erik yetiştirmek için dikim şekil ve zamanı önemlidir. Verimli çeşitlerle bahçe kurulacağı zaman her çeşitleri blok şeklinde yerleştirilmelidir. Bloklarda sıra sayısı arazi büyüklüğüne ve ekonomik şartlara göre saptanır. Kendine kısmen verimli ya da kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacaksa çeşitlerin birbirini tozlayacak şekilde dikilmesi gerekiyor. Pazara uygun bir çeşidin tozlayıcı olarak kullanılması gerekiyor. 2 sıra ana çeşide 1 sıra tozlayıcı yeterli olacaktır. Aksi halde ana bölgelerde ise dikim ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır.

Erik yetiştirme iklimi nasıl olmalı?

Her erik türlerinin iklim istekleri farklı oluyor. Can erikleri ılıman; Avrupa erikleri kışı daha soğuk geçen havayı sever. Jopon erikleri ise kışı soğuk geçmeyen ılıman ya da sıcak ılıman iklimlerde en uygun şekilde yetişiyor. Birçok meyve türlerinde olduğu gibi erik ağaçlarının da kışın dinlenme dönemi oluyor. 2-2 santigrat derecenin altında belli bir süre üşümeye ihtiyaçları oluyor. Bu süre can eriklerinde 450-500, Japon eriklerinde 600 saat, Avrupa eriklerinde ise 100 saatin üzerindedir. Eriklerde soğuğa ve dona hassasiyet çiçeklenme ve genç meyve döneminde artıyor. Bu nedenle erken çiçek açan can ve Japon eriklerinin kış ve bahar donlarının sık olduğu bölgelerde yetişrilmesi sakıncalıdır. Genç erik meyvelerin soğuğa fazla dayanmazlar.

Erik fidanı dikimi

Erik fidanı dikmek için önce toprak bakımı önemlidir. Erik bahçesi kurulacak arazinin dikiminde 1-2 ay önce derin olarak sürülmesi gerekiyor. Drenaj sorunu varsadrenaj kanallarını açılması gerekiyor. Tesviye edilen arazide fidan dikim yerleri işaretlenir. 60x60 cm boyutunda çukurlar açılır. Çukurların genişlik ve derinliği 50 cm'den az olmamalıdır.
" } ] }