{ "title": "Erik Tohumu", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 03:47:09", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Erik tohumu, Prunus cerasifera (Yeşil erikler-Can erikler), P. Salicina (Japon erikleri) ve P. Domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içerisinde can erikleri sofralık ve anaçlık model, Japon erikleri sofralık ve teknolojik (Reçel, meyve suyu, marmelat vb.) model, Avrupa erikleri ise kurutmalık ve sofralık model tüketilmeye uygundur.

İklim ihtiyaçları

Erik türlerinin abuhava istekleri birbirinden ayrıdır. Can erikleri ılıman; Avrupa erikleri kışı ek olarak sıcak durumda olan olmamış geçtiğimiz, sıcak durumda olan olmamış ılıman; Japon erikleri ise kışı sıcak durumda olan olmamış son bulmayan ılıman ya da sıcak durumda olan ılıman iklimlerde en uyumlu olarak yetişirler. Çoğu meyve türlerinde meydana geldiği benzeri erik ağaçlarının da kış mevsiminde dinlenme çağında + 7-2 santigrat derecenin alt kısmında belirli bir zaman üşüme gereksinimleri vardır. Bu zaman can erikleri için 450-500, Japon erikleri 600 saat, Avrupa erikleri ise 1000 saatin üzerindedir. Eriklerde soğuğa ve dona duyarlık çiçeklenme ve çocuk meyve çağında artar. Bu sebeple erken çiçek açan Can ve Japon eriklerinin kış ve ilkbahar donlarının sık sık meydana geldiği bölgelerde yetiştirilmesi mahzurludur. Çocuk meyvelerin soğuğa dayanıklılığı çok yetersizdir. Açmış çiçeklerin -2- 2 ile 0-6 santigrat dereceye dayanabildikleri takdirde, çocuk meyveler 1,1-0,6 santigrat derecede kayıp görmektedir.

Toprak gereksinimleri

Erikler toprak açısından ortada derecede seçicidir. Saçak köklü olduklarından daha az derince topraklarda yetişebilirler. Can erikleri farklı topraklara kolaylıkla uyar. Yoksul, kuru ve kireçli topraklarda meydana geldiği benzeri nemli topraklarda da iyi netice verir. Şeftaliye rağmen kireçli topraklara ek olarak iyi dayanırlar. Japon erikleri amaçlı en uyumlu topraklar humuslu, besin maddelerince servet sahibi durumda olan, nemli ve sıcak durumda olan topraklardır. Zor topraklarda Avrupa erikleri Japon eriklerine yönelik ek olarak iyi netice verirler. En uyumlu toprak pH'ı 6,5'tur.

Bahçelerini kurmak

Dikim şekli ve zamanı: Kendine randımanlı çeşitlerle bahçe kurulacağı vakit her çeşit blok olarak yerleştirilmelidir. Bloklarda sıra sayısı arazi büyüklüğüne ve uyumlu fiyat koşullara yönelik saptanır. Kendine kısmi olarak randımanlı ya da kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacaksa çeşitlerin birbirini tozlayacak olarak dikilmesi gereklidir. Pazara uyumlu bir çeşidin tozlayıcı model kullanılması halinde, 2 sıra anne çeşide bir sıra tozlayıcı yeterlidir. Tersi takdirde 8 anne ağaca bir tozlayıcı gereklidir. Kışı ılık geçtiğimiz ve sık sık yağışlı olmamış bölgelerde fidanlar aralık ayından ilkbahara denli dikilir. Kışı sıcak durumda olan olmamış ve yağışlı durumda olan bölgelerde ise dikim ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır.

Dikim aralığı: Kapama erik bahçelerinde kare ya da üçgen dikim şekli uygundur. Öbür meyve türleri ile anlaşılmaz yetiştirilebilecek ya da ziraatı yapılacaksa dikdörtgen dikim seçim edilir. Erikler 5X5 ya da 6X5 aralıklarla dikilir.

Fidan dikimi: Erik bahçesi kurulacağı bildirilen arazi dikimden 1-2 ay öncesinde derin model sürülür, drenaj problemi varsa drenaj kanalı açılıp, tesviyesi yapılır. Tesviyesi yapılan arazide fidan dikim yerleri işaretlenir. 60X60 cm boyutunda çukurlar açılır. Çukurların genişliği ve derinlikleri 50 cm ölçüsünden daha az olmamalı. Dikimden öncesinde fidanlara kök tuvaleti yapılır. Sık kökler kesilip atılır.
" } ] }