{ "title": "Erik Reçeli", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-receli.jpg", "date": "20.01.2024 08:16:01", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Erik Reçeli, meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye'de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok kurak yerleri haricinde her bölgede yetişmektedir. Ana vatanı Anadolu olan erikler göçler ile Dünyanın farklı bölgelerine gitmiş ve burada yetişmeye devam etmiştir. Türkiye'de 200'ün üstünde çeşidi bulunmaktadır. Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçlar, küçük boylu ağaçlar ve çalı şeklinde bulunmaktadır. İlk çıkan çakal eriğidir. Daha sonra sert, sulu ve iri olan can eriği çıkmaktadır. Bu tür de ekşidir. Yaza doğru papaz, mürdüm, tatlı üryani eriği çıkmaktadır.

Erik reçeli, yaz mevsiminin meyvesi ile yapılan tadı biraz tatlı biraz ekşimtırak olan bu reçel de değişik erik türlerinden yapılabilmektedir. Fakat en bilinen ve tat olarak da en reçele uyan mürdüm eriğinden yapılan reçeldir. Şimdi sıra reçelimizin tarifine.

Erik Reçeli Malzemeleri
Erik Reçeli Nasıl Yapılır?

Eriklerimizi yıkıyoruz. Daha sonra boydan olarak ikiye kesiyoruz ve içindeki çekirdeklerini çıkartıyoruz. İkiye kestiğimiz eriğimizi de yine aynı şekil doğruyoruz. Doğradığımız eriklerimizi bir kat erik bir kat şeker olacak şekilde tencereye koyuyoruz. Şekerler eriyip erikler sulanana kadar bu şekilde bekletiyoruz. Dileğe göre akşamdan şekere koyup sabah kaynatabiliriz. İçerisine karanfil ve tarçınımızı da katıp ara sıra karıştırıp köpüğünü alarak kaynatıyoruz. Reçelimiz koyulaşınca limon suyunu da katıp yaklaşık olarak 30 veya 40 dakika kadar kaynatıyoruz. Reçelimizin suyu ağdalaşınca ocaktan alıyoruz. Daha yoğun kıvamlı seviyorsanız daha fazla kaynatabilirsiniz.
" } ] }