{ "title": "Erik Pestili", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-pestili.jpg", "date": "21.01.2024 21:54:03", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Erik Pestili, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynamakta. Bunun yanı sıra iyi bir enerji kaynağıdır. Erik pestili haricinde üzüm pestili, kayısı pestili ve köpük pestili gibi pestil çeşitleri de olmaktadır. Beyaz üzümden yapılan köpük pestili de çok faydalı bir besin maddesidir. Yüksek enerji değerine sahip olan erik pestili ve aynı zamanda içermiş olduğu diğer besin kaynakları açısından da önemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir. 100 gram erik pestili 332 kalori enerji oluştururken, 139 miligram fosfor, 1260 miligram potasyum maddesi ve 33 miligram sodyum mineraline sahip olmaktadır. Sodyum açısından fakir potasyum zengin olmasının etkisi ise kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini arttırır. Pestilin besin içeriği, üretim esnasında kullanılmakta olan bal, süt, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle yakından ilgili olmaktadır. Erik pestili selenyum minerali içeren ender gıdalardan olmaktadır. Pestil yapılışında bal, süt, ceviz ya da fındık, üzüm ve un kullanılmaktadır. Bu sayede kanser hastalığında, kalp-damar hastalığında, kansızlık sıkıntısı çeken kişilerin hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilir. Pestil demir minerali açısından da oldukça zengindir. Evde pestil yapmak sanıldığı kadar zor olmamaktadır. Fakat terasınız, köyde tertemiz bir damınız varsa işiniz çok daha kolay olacaktır. Bazı yerlerde pestilin serilip kurutulacağı bir yer bulunmamakta, olsa bile hava kirliliği buna müsaade etmemektedir. Eğer böyle bir durumdaysanız, pestilin üzeri hafifçe kuruyana kadar evin içerisinde bekletilmeli. Daha sonra balkonda güneş alan bir yere serilerek hızlıca kurumasına yardımcı olunmalıdır.

Erik Pestili Malzemeleri
Erik Pestili Nasıl Yapılır?

Erik posasını ılıkken süzgeçten geçirin. İçerisine bir bardak su, şeker ve nişasta ilave ederek kaynayana dek pişirmelisiniz. Hazırlanan pestilin şekeri çok olursa eğer pestil tatlılıktan dolayı rahat çıkmayacaktır. Temiz, geniş bir bezi güneş alan bir yere serin. Üzerine malezi yayın. Erik pestili rahat çıkması için naylonsu bir bezi tercih edilmelidir. Malezi bezin üzerine kalınca serin. Eğer ince yayılırsa, kuruduğu zaman pestil daha da incelecek ve rahat çıkmayacaktır. Hava çok sıcak ve pestil sürekli güneş gören bir yerde olduğunda sabahtan akşama kadar bu şekilde bekleyen pestilin ön yüzü kuruyacaktır. Pestili başka bir bezin üzerine ters çevirmek gerekmekte ve ertesi gün sabaha kadar arka kısmının da kuruması beklenmesi gerekmektedir. Ben birkaç saat sonra pestili altındaki bezle birlikte çamaşır ipine astım. Bu şekilde daha çok hava alarak kolaylıkla kurudu. Ertesi gün artık erik pestili çıkarmaya hazır durumdadır. Şimdi pestili tekrardan bir bezin üzerine ters çevirmelisiniz. Arka tarafını sulu bir şekilde ıslatılan bir bezle ıslatmak gerekmekte. Birkaç defa ıslatarak arka tarafının hafifçe yumuşamasını sağlamalısınız. Ön yüzün uç kısmından kaldırarak sivri bir alet kullanımıyla pestili bezden ayırmaya başlayın. Geri kalan kısmını elinizle aynı işlemi yapın. Bu aşamada iki kişiyseniz eğer işiniz çok daha kolay olur. Bezden tamamen ayrılan pestili, ters yüzeyi içe olacak şekilde kısa kısa katlayarak makasla kesmelisiniz. İstediğiniz büyüklüklerde dilimlere ayırarak, dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. İşte kendi ellerinizle yaptığınız enfes erik pestili hazır durumdadır. Serin ve gölge bir yerde uygun bir kap ya da kavanoz içerisinde muhafaza etmelisiniz. Kış aylarında lezzetle tüketmeniz dileğiyle afiyet olsun.
" } ] }