{ "title": "Erik Mevsimi", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-mevsimi.jpg", "date": "19.01.2024 15:50:30", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Erik Mevsimi, Erik soğuk ılıman iklim bölgelerinde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik türleri, subtrobik iklim bölgesinde yetişme alanı bulmaktadır. Tür sayısının çok olmasının yanı sıra ülkemizde farklı ekolojik bölgelerin sağladığı olanaklardan dolayı erik türlerini, erik mevsimi içerisinde 4-5 ay süreyle pazarda görmek mümkün olacak bir durumdur. Olgunlaşma durumları göz önünde bulundurulduğunda erikler 15 Nisan ile 30 Eylül gibi uzunca bir dönemde mevsiminde pazara sunulmaktadır. P. Ceresifera erik türüne ait can erikler 15 Nisan'dan itibaren pazara çıkmaktadır. Bunları P. Salicina erik türüne ait Japon erikleri, izler P. Domestica grubu erikler yani Avrupa erikleri de 20 Temmuz'dan sonra mevsiminde olgunlaşmaktadır. Ülkemizde erik ağaçları genel olarak diğer meyve ağaçları arasında karışık olarak bulunur. Fakat son zamanlarda Ege ve Akdeniz'in kıyı kesimlerinde turfanda yeşil erik önem kazanmış ve kapama bahçeler kurulmuştur.

Erik mevsimi içerisinde erik ağacı dikimi de önemli olan hususlardandır. Erik ağaçları dikileceği alanda verimli çeşitlerle bahçe oluşturulacağı zaman eğer bahçede birkaç çeşidin yer alması istenirse her çeşit bir blok halinde bahçeye yetiştirilir. Kendine kısmen verimli ya da kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacağı zamanda çeşitlerin birbirini tozlayacak biçimde dikilmesi gerekir. Tozlayıcı oranı 1/9 oranında olması gerekmektedir. İkiden fazla çeşitlerle kurulacaksa eğer erik 2'şer 3'er sıra şeklinde dizilir. En uygun tozlayıcı çeşit seçildiğinde çeşidin iyi özellikleri yanı sıra çiçek açma mevsiminin birbirlerini tozlayacak şekilde uygun olmasına, çiçek tozlarının yüksek çimlenme gücüne sahip olmasında ve karşılıklı tozlanma sonucunda yüksek oranda meyve oluşumu meydana getirecek çeşitlerin seçilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Tozlayıcı sayısı, tozlayıcı çeşitlerin ekonomi ve pazarlama açısından amaca uygun bir çeşit olup olmamasına göre ayarlanması gerekmektedir. Amaca uygun bir çeşidin tozlayıcı olarak kullanılması durumunda, 2 sıra ana çeşide 1 sıra tozlayıcı yeterli olacaktır. Üretim amacına uygun olmayan bir çeşidin tozlayıcı olarak kullanılması zorunluluğu olduğunda 8 ana ağaca 1 tozlayıcı olacak şekilde bahçe kurulması gerekmektedir.

Erik Mevsimi-Toprak İşleme

Yağışlı olan bölgelerde çayır bitkileri kullanarak bahçelerde devamlı bir örtü bitkisi bulunmaktadır. Örtü bitkisi büyüyünce biçilirler. Yağışı az bölgelerde, erik bahçeleri sürekli olarak temiz tutulmaya çalışılmaktadır. Böyle yerlerde bahçeler erik mevsimi için uygun olan sonbaharda sürülür. İlkbaharda toprak tava geldiği zaman şubat sonu ya da mart içerisinde ikinci kez sürülmektedir. Mayıs ayında gerçekleşen üçüncü sürümden sonra sulama kanalları açılmaktadır. Ağaçların dipleri çapayla işlenmesi gerekir. Sulamadan dolayı yazın bahçeler otlandığı zaman sulama kanallarını bozmamak için toprağı sürmek yerine ot biçime tercih edilir.

Erik mevsimi yani eriğin en iyi toplama olgunluğuna ulaştığı dönem, eriklerin ağaçta tam iri olduğu zaman, rengini tam olarak aldığında, tam tatlı olduğunda ve eti gevrek olduğu zaman mevsimi geldi demektir. Ana ağaçta eriklerin olgunluğun bu kadar ilerlemesi yakın pazarlar için toplanacak meyvelerde söz konusu olmaktadır. Uzak pazarlar içinse hasat erik mevsiminden daha erken yapılır. Erikler de hasat, üst ve zemin renkteki değişime uğradığında, meyve eti sertliğe ulaştığında, suda eriyen kuru madde miktarına bakılarak ya da tam çiçekten hasada geçen süreye bakılarak tayin edilmektedir. Kurutmalık erik meyveleri de ağaçlar üzerinde aşırı derecede olgunlaştığında, erikler buruşmaya yakınerik mevsimi gelmiş ve reçel yapımı için toplanabilir. Buruşan eriklerin bir kısmı ağaçların dibine düşecektir. Bunlar yerden toplanmalıdır. Ağaçta kalan meyvelerde elle yad makine yardımıyla hasat edilir. Bu sayede toplanan erikler istenilen şekilde kullanılır.
" } ] }