{ "title": "Erik Marmelatı", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-marmelati.jpg", "date": "21.01.2024 12:24:45", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Erik Marmelatı, meyvesi yenen gülgiller familyasından ilkbahar da öncelikle çiçek açan daha sonra meyve veren ağaçların ve bu ağaçlarda yetişen meyvelerin ortak adıdır. Türkiye'de çok yüksek yerlerde ve Güney Doğu Anadolu'nun çok kurak yerleri haricinde her bölgede yetişmektedir. Ana vatanı Anadolu olan erikler göçler ile Dünyanın farklı bölgelerine gitmiş ve burada yetişmeye devam etmiştir. Türkiye'de 200'ün üstünde çeşidi bulunmaktadır. Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçlar, küçük boylu ağaçlar ve çalı şeklinde bulunmaktadır. İlk çıkan çakal eriğidir. Daha sonra sert, sulu ve iri olan can eriği çıkmaktadır. Bu tür de ekşidir. Yaza doğru papaz, mürdüm, tatlı üryani eriği çıkmaktadır.

Erik marmelatı, değişik erik türlerinden yapılabilecek reçeller ve marmelatlar da kahvaltı sofralarının vazgeçilmez tatları arasındadır. Yazın yetişen erikten yapılan marmelatlar da lezzeti ve bir o kadar da hafif olmaktadırlar. Mürdüm eriği marmelat yapılacak ise en iyi sonuç veren erik cinsidir. Erik marmelatımızın tarifi ise şöyledir.

Erik Marmelatı Malzemeleri
Erik Marmelatı Nasıl Yapılır?

Akşamdan yıkayıp ikiye böldüğümüz eriklerimizin içerisindeki çekirdekleri çıkartıyoruz. Bir karıştırıcı yardımı ile kabukları da dahil püre haline getirip üzerine toz şekerimizi katıyoruz. Sabah şekerde beklettiğimiz eriklerimizin ocağa alıp yaklaşık olarak yarım saat kadar kaynatıyoruz. Bu arada isteğe göre kabuk tarçın ve karanfilimizi de içerisine atıyoruz. Kaynama esnasın da oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alıyoruz. Kıvamına geldiği zaman ocağımızın altını kapatıp tenceremizi soğumaya bırakıyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }