{ "title": "Erik Fidanı", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-fidanmi.jpg", "date": "19.01.2024 12:11:56", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Erik fidanı, soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik çeşitleri, subtobik iklim bölgelerinde yetiştirildiği söyleniyor. Ülkemizde erik ağaçları genellikle diğer meyve ağaçları arasında karışık olarak bulunuyor. Ancak son yıllarda Ege ve Akdeniz'in kıyı bölgelerinde turfanda yeşil konusu önem kazanmıştır ve bu amaçla kapama bahçeler kurulmaya başlamıştır. Özellikle karışık olan bahçelerde hastalık ve zararlılarla savaş, yapılıyor ve gübreleme gereği gibi yapılıyor. Avrupa ülkeleri arasında başta Almanya olmak üzere Fransa, İtalya ve İspanya'da erik üretimi yapılıyor. Dünyada erik üretimi 6.350.000 tondur. Erik fidanları uygun arazilerde yapılmalıdır. Arazilerde kapama yapmak erik bahçelerinin tesisi, verimli ve kaliteli olması erik yetiştirmek için önemlidir. Kendine verimli çeşitlerle bahçe kurulacağı zaman eğer bahçede birkaç çeşidinin yer alması isteniyorsa her çeşit bir blok halinde bahçeye erik fidanları yerleştirilmelidir. Kendine kısmen verimli ya da kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacağı zaman çeşitlerinin birbirini tozlayacak şekilde dikilmesi zorunlu oluyor. Tozlayıcı oranı 1/9 oranında olmalıdır. İki fazla çeşitlerle kurulacaksa erik fidanı çeşitleri 2'şer 3'er sıra halinde dizilmelidir.

Kışları ılıman geçen bölgelerde ve en az fazla yağışlı olmayan bölgelerde erik fidanları kasım ve aralık aylarından itibaren dikiliyor. Dikim ilkbahar gelişme devresinin başlamasına kadar devam ediliyor. Kışı yağışlı ya da soğuk geçen bölgelerde ise erik fidanı dikimi ilkbahar mevsimlerinin başında yapılıyor. Yağışlı bölgelerde çayır bitkileri kullanarak bahçelerde devamlı bir örtü bitkisi bulunur. Örtü bitkisi büyüyünce biçiliyor. Yağış az olan bölgelerde, erik bahçelerindeki erik fidanlarının bahçeleri devamlı olarak temiz tutulmaya çalışılır. Böyle bölgelerde bahçeler sonbaharda sürülüyor. İlkbaharda toprak tava ediliyor ve şubat sonu ya da mart içinde ikinci kez sürülüyor. Mayıs ayında yapılan üçüncü sürümden sonra sulama kanalları açılır. Ağaçların dipleri çapa yapılır. Erik kökleri toprak yüzeyine yakın bir kısımda yayılmış olduğundan derin toprak islemesi yapılır. Erik fidanları büyüdükçe kökleri saçaklı oluyor ve fidan kökleri yüzeysel gelişiyor. Bunların su istekleri derin köklü meyve türlerine göre daha fazladır. Ege bölgesinde erik bahçeleri mayıs ayının ikinci yarısından itibaren sonbahar yağışlarına kadar geçen süre içinde 8-12 günde bir sulanıyor.

Erik fidanlarının sulama çeşitleri farklı şekillerde yapılıyor. Erik fidanları sulama karık, çanak, tava yöntemi ya da karık çanak sekillerinden biri kullanılır. Erik fidanlarının sulama şekilleri toprağın özelliklerine ve su kaynaklarının zenginlik durumuna göre seçiliyor.

Erik ağaçlarına verilecek gübre miktarı, topraktaki besin maddelerine durumuna, toprağın tipine, ağaçların yaşına, toprağın tipine göre alınan ürün miktarına ekoloji bölgeye ve ağaçların gelişme durumuna göre değişiyor. Erik fidanına verilecek gübre miktarının yaprak ve toprak arazisine göre belirlenmesi en uygun yöntemdir. Azotlu gübreler erik fidanlarına kış sonunda ilkbaharın gelişmesi başlamadan önce veriliyor. Erik ağaçları azotun hem, sülfat hem de nitrat formuna cevap veriyor. Azotlu gübrenin haziran ortasından uygulanması önerilmez. Geç uygulamalar meyvede renk oluşmasını azaltıyor, sonbaharda sürgünlerin uzamasına neden oluyor ve kış soğuklarından zararlanmayı arttırıyor. Kimyasal gübrelerin yanı sıra iki yılda başına 50 kg iyi yanmış çiftlik gübresi meyve veren ağaçlar için verilmez. Ayrıca yeşil gübreleme yapılması yararlıdır. Avrupa'da myrobolan erikleri diye tanınan erikler, yurdumuzda ise can eriği olarak tanınıyor. Değişik toprak ve iklim şartlarına uygundur. Hafif, kumlu topraklarda çok iyi gelişiyor. Kuvvetli bir anaç olup, bu anaç üzerine aşılı fidanlar 7x7 m gibi ebatlara dikilmelidir.
" } ] }