{ "title": "Erik Çeşitleri", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 20:00:28", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Erik çeşitleri, üretim ölçüsü açısından katı çekirdekli meyveler içinde kayısı ve şeftaliden ardından 3. Sırada bulunan eriklere ilişkin, ülkemizde 5 farklı tür meydana gelmesine karşın, bunlardan 3 tür ticari yönden mühimdir.

Avrupa sınıfı erikler: Çoğunlukla oval biçimde meyveleri durumda olan bu tür, ülkemizde erik üretim miktarında en çok miktarda orana sahiptir. Sofralık tüketimin yanında kurutmalık. Meyve suyu. Reçel. Marmelat. Konserve biçimde işlemeye de uygundur.

Japon sınıfı erikler: Çin orijinli durumda olan bu türe ilişkin erikler kalp veya yuvarlak şeklindedir. Meyve adet iriliği Avrupa sınıfı eriklere yönelik daha çok miktarda durumda olan bu tür, haziran - eylül dönemini içeren yayvan bir periyotta olgunlaşır. Sadece taze tüketim amacıyla üretilir. Son yıllarda tüketicilerden iştirak eden istekler doğrultusunda bu türe ilişkin çeşitlerin yapımı süratle artmaktadır.

Yeşil erikler: bu tür, diğer erik türleri amaçlı anaç şeklinde kullanıldığı benzeri, meyveleri gerek yeşil olum gerekse yeme olumu devrelerinde sofralık şeklinde değerlendirilir.

İklimsel ihtiyaçları

Farklı erik türlerinin abuhava istekleri birbirinden epeyce ayrıdır. Can erikleri ılıman, Avrupa sınıfı erikler sıcak olmamış ılıman, Japon sınıfı erikler ise kışları çok fazla katı son bulmayan ılıman ve sıcak durumda olan ılıman iklimlerde en uyumlu olarak yetişir. Öbür meyve türlerinde meydana geldiği benzeri, erik ağaçlarının kış çağında üşüme istekleri + 7-0 C'nin altındaki toplamında saat şeklinde farklı erik türlerine yönelik değişmektedir. Can eriklerinde bu zaman, toplamında 600 - 800, Japon eriklerinde 700-1000, Avrupa eriklerinde 800-1200 saat içinde değişmektedir.

Japon sınıfı ve Can sınıfı erikler, Avrupa sınıfı eriklere yönelik 3-4 hafta erken çiçeklendikleri amaçlı Akdeniz Ege, güney Marmara Bölgeleri dışındaki bölgelerde, ilkbahar geç donlarına maruz kalırlar. Bilhassa minik meyveler dona çok fazla duyarlı olup - 1,1-0,6 0 C 'de zararlanmaktadır.

Toprak ihtiyaçları

Erikler toprak istekleri açısından ortada derecede seçicidirler. Saçak köklü olduklarından, derinliği az durumda olan topraklarda yetiştirilebilmektedirler. Can erikleri yoksul, drenajı sıkı olmamış, kireç oranı fazla miktarda durumda olan topraklarda da sıkı netice verebilir. Japon sınıfı erikler, diğer erik türlerine yönelik daha çok miktarda seçicidirler.

Bahçe kurmak

Bahçe kuruluş edilmeden öncesinde bilhassa bahçede su birikiminin önlenmesi amaçlı, kesinlikle drenajın ve toprak tesviyesinin inşa edilmesi, bununla birlikte başka ot maçının ya herbisitlerle ya da derin sürümlerle inşa edilmesi zaruridir.

Dikim aralığı: Kapama erik bahçelerinde kare ve üçgen dikim şekli uygundur. Kullanılan anaca yönelik dikimde yapılacak sıra üstünde ve sıralar arası mesafeler 6x6m, 6x5m, 5x4 m biçimde olabilmektedir. Eğer bahçemizin sahip meydana geldiği toprak, nebat besin maddelerince çok fazla zenginse ağaçlara verilecek aralık ve mesafeler yayvan tutulmalıdır.

Fidan dikimi: Fidan dikimi amaçlı 60x60 cm boyutlarında çukurlar uygundur.
" } ] }