{ "title": "Erik Ağacı", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/erik-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 03:44:06", "author": "Büşra Arslan", "article": [ { "article": "Erik ağacı, Bir çoğumuz eriği severek yer, hatta sevmekten de öte her yıl mevsiminin gelmesini iple çekeriz. Erik yemeyi sevdiğimiz kadar da ağacına tırmanmakta farklı bir zevk verir. Fakat benim ilgimi hep erikten daha çok erik ağacı çeker ve size erik ağacından bahsetmek istiyorum.

Erik ağacı; gülgiller familyasında yer alan, meyve üreten ağaçlar arasında yer almaktadır. Genel olarak Doğu ve Güneydoğu, Anadolu bölgelerin denin kurak bölgeleri hariç ülkemizin her yerin de yetişebilir. Bunun gibi erik ağacının yaprakları da küçük ya da büyük, kenarları dişli ve renkli olarak çeşitlilik gösterebilir. Meyvesi de çeşitli renkler de sulu, mayhoş ya da tatlı ve ortasında çekirdeği bulunur. İlkbaharda çıkıp taze meyve olarak tüketilir. Bazen kurutularak kuru yemiş olarak tüketilir, bazen de komposto veya meyve suyu, pekmez, reçel yapılarak tüketilir.

Erik fidanının üretimi nasıl yapılır?

Başta olmak üzere erik en iyi kendi çöğürleri de yetiştirilir. Üreticilerden çeşidi belli, sağlıklı fidanlar elde edinilmelidir. Bu fidanları 5m. Aralık'la ve 50 cm. Derinlik ve genişlikteki çukurlara dikilmelidir. Hemen ardından da rüzgârın estiği yöne herek çakıp fidanı hereğe bağlamalıyız.

Ağacın yetiştirilmesi
" } ] }