{ "title": "Can Erik", "image": "https://www.erik.gen.tr/images/can-erik.jpg", "date": "20.01.2024 02:31:00", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Can Erik, besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer almaktadır. Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren can erik hastalıklara karşı direnci arttırır. Düşük kalori değeri olan can erik (100 gram erik yaklaşık olarak 45 kalori olmaktadır) diyet listelerinin vazgeçilmez meyvelerindendir. Can erik aynı zamanda A, K ve C vitaminin açısından oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Can eriğin bir diğer önemli faydası da gıdalar yoluyla alınan demir mineralinin vücut tarafından emilimini arttırmasıyla, demir eksikliğine karşı koruma sağlaması.

Can Erik Faydası ve Besin Değeri

Antioksidan Etkisi: Can erikte bulunan güçlü antioksidan maddeler hücreleri serbest radikallerin tahribatına karşı koruma sağlar. Serbest radikallerin hücre yapısında meydana getirdiği hasar kanserden kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hayati sağlık sorununa neden olabilir. Yapılan bir araştırmada sarı ve kırmızı kabuklu eriklerin yeşil eriğe oranla daha fazla antioksidan madde içerdiği belirlenmiştir. Özellikle koyu kabuklu erikler yaban mersini kadar etkili bir antioksidan olarak görülmektedir.

Demir Emilimi: Antioksidan açısından zengin olması haricinde yüksek miktarda C vitamini içermekte olan can erik bu özelliği sayesinde gıdalar yoluyla alınan demirin vücut tarafından emilimini önemli oranda artış sağlamaktadır. Demir eksikliği anemisinin kalp ritmi düzensizliğinde, çocuklarda büyüme sorunlarında, erken doğum gibi ciddi problemlere neden olduğu düşünüldüğünde yeterli miktarda C vitamini tüketmenin önemi bir kez daha belirmektedir. 100 gram can erik günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %16'sını karşılamaktadır.

Kolesterol: Can erik, içerisinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı olmaktadır. Tek başına kötü kolesterolü düşürmek amacıyla yeterli değildir fakat, okside olmuş kolesterolün damar içerisinde birikimini önleyerek damar tıkanıklığı ve buna bağlı gerçekleşen kalp hastalıklarından korunmaya olanak sağlayan meyveler arasındadır. C vitamini aynı zamanda astım rahatsızlığında, osteoartrit rahatsızlığında, kolon kanserinde ve romatizma gibi rahatsızlıklardan korunmak amacıyla kritik öneme sahip vitaminlerden birisidir.

Makula Dejenerasyonu: Sarı nokta olarak da bilinen ve görüşü etkileyen bir retina hastalığı olan bu rahatsızlık, özellikle 55-60 yaş üstü kişilerde görülen bir problemdir. Gerçekleştirilen araştırmalar, kalıtımsal özellikler bir yana bırakıldığında daha çok erik tüketen kişilerde bu hastalığın daha az görüldüğünü ortaya koymakta. Araştırmacılar düzenli olarak can erik tüketenlerin can erik tüketmeyenlere oranla sarı nokta hastalığına yakalanma riskini %36 daha aza indirgediğini bildirmektedir.

Besin Lifi: Temel olarak alınan sebze, meyve, bakliyat ve tam tahıllı gıdalarda var olan besin lifi başta sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi olmak üzere diyabet rahatsızlığında, obezitede ve kalp rahatsızlıklarına karşı korunmak amacıyla son derece önemlidir. Besin lifi yağ, protein ve karbonhidratı sindirmediği için direkt olarak sindirim sistemine iletilir ve bağırsak hareketine yardımcı olmaktadır. Besin lifi açısından zengin can erik kronik kabızlık rahatsızlığı olan kişilere en fazla önerilen meyvelerdendir. 100 gram can erik günlük besin lifi ihtiyacının %6'sını karşılamaktadır. Normal ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli olarak can erik tüketilmelidir.

Kemik Sağlığı: Can erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali gıdalar aracılığıyla vücuda alınan kalsiyumun vücut tarafından emilimi için önemlidir. Kuru can erik, menopoz sonrası dönemde kemik yoğunluğunun korunması için tüketimi tavsiye edilen kurutulmuş meyveler arasında olmaktadır.

Kilo Kontrolü: Eğer diyet programı uyguluyorsanız atıştırmalık olarak can erik tüketebilirsiniz. Can erik içermiş olduğu besin lifinden dolayı uzun süre tokluk hissi oluşturur.
" } ] }